Een race tegen de klok

Een race tegen de klok

“Hoe laat is het?”, “Hoe laat vertrekken we?”, “Hoeveel minuten nog?”. Hoe vaak horen we en gebruiken we dit soort zinnen wel niet? Heel vaak, vooral als stipte Nederlanders die graag op tijd komen en de tijd in de gaten houden. Maar hoe komen wij überhaupt aan die tijd? Door klokken uiteraard. 

Een korte geschiedenis

Tijd is een concept wat altijd heeft bestaan, alleen de manier om het te duiden is door de eeuwen heen gigantisch veranderd. Het begon natuurlijk niet met een Apple Watch waarop je de digitale tijd kon zien. De eerste klokken waren namelijk zonnewijzers, waarvan de schaduw van de wijzer zich verplaatste door het ronddraaien van de aarde. De mechanische klok, ontstond in de 10e eeuw en wordt toegeschreven aan de Fransman Gerbert. De tijd werd altijd gebaseerd op astronomie en het ronddraaien van de aarde. Dit veranderde pas in 1952 toen de Brit Louis Essen de atoomklok ontwierp, die de tijd meet op basis van trillingen van atomen. Deze methode bleek preciezer en constanter te zijn. Het is een interessant gegeven, dat het concept tijd hetzelfde is gebleven, alleen de uitvoering om het aan te geven, enorm veranderd en gemoderniseerd is.

Tip: Mooie Tweedehands Klokken Te Koop | 2de Hands Klok Online Kopen

Soorten klokken

Het begrip tijd, kan men op vele manieren uiten, met vele verschillende soorten klokken. Groot of klein, Big Ben klok, of zakhorloge, ze geven allemaal aan hoe laat het is. De soorten klokken die mensen tegenwoordig het meest lijken te gebruiken zijn hun horloges, een simpele wandklok en hun telefoons. Maar wat is het verschil tussen deze mechanismes? Een typisch horloge heeft een stemvork kristal die een gemiddelde afwijking heeft van 0,002%. Dit betekent dat een horloge gemiddeld 2 seconde per maand afwijkt. Een telefoon daarentegen, gebruikt een gps die gerateerd is aan de eerdergenoemde atomische klok. Zelfs een oudere telefoon, zonder eigen gps krijgt de tijd van een station met atomische klok, waardoor de tijd dus preciezer is. Dus die peperdure Rolex die je om je pols hebt verliest het helaas van de oude Nokia die je oma nog gebruikt. 

Design

De manier waarop je naar de tijd kijkt, zegt ook iets over je smaak. Je kunt namelijk uit zo veel verschillende stijlen klokken kiezen. Sommige mensen houden ervan om het simpeler te houden, met een eenvoudige wijzer en een simpel design. Anderen willen dat de klok juist opvalt in hun uitbundige interieur. Ook wanneer het op horloges aankomt, valt iemands smaak meteen te zien. Sommigen kiezen voor een moderne digitale Apple Watch. Dit horloge kan men ook op een klassieke en chique manier dragen, door bijvoorbeeld van een van de luxe modehuizen een leren klassieke band erop te laten zetten, zoals bijvoorbeeld de cognac leren band van Frans modehuis Hermès. 

Uitgelicht: Wandklokken | Tweedehands, Antieke en 2e kans Wandklokken

Je kunt wat betreft analoge horloges ook kiezen uit een simpel design van bijvoorbeeld Daniel Wellington, of een meer uitbundige stijl van vele andere merken. Het interessanter van de klok en zijn design is ook de prijs, voor een paar euro kan je al een horloge of een klok krijgen, maar hou je van luxe en laat je portemonnee het toe, dan is niets te gek. Zo is in 2019 in Genève, bij een veiling een Patek Philippe horloge verkocht voor meer dan 30 miljoen euro: wat sommige mensen wel niet overhebben om te tijd te weten. Dit alles laat zien dat de volgende keer dat je vraagt hoe laat het is, je wel nadenkt over wat er allemaal komt kijken bij die vraag. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *