Welke schroefbitsen zijn er en hoe kies ik de juiste voor mijn verbouwing?

Het moment is daar. Je hebt een plan gemaakt voor de verbouwing en je gaat schroeven kopen. Al snel kom je erachter dat er verschillende schroefkoppen bestaan met elk een eigen schroefbit. Voor de beste schroef ervaring is het belangrijk om de juiste schroefbit te gebruiken. Verkeerd gebruik van bitjes kan resulteren in een beschadigde schroef en het bitje zelf wordt er ook niet beter van. Check altijd het doosje met schroeven om er zeker van te zijn dat je de juiste schroefbit gebruikt. 

Philips (PH)

Afbeelding met kogel, tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Één van de meest gebruikte schroeven is de kruiskopschroef. Deze schroef kent twee varianten; de Philips (PH) en Pozidriv (PZ). Het verschil is dat de Philips kruiskopschroef geen extra inkepingen heeft. Zoals de naam al doet vermoeden heeft een kruiskopschroef een kruis in de kop zitten. Gebruik géén PZ bits op PH schroeven (en andersom). Je bits en schroeven slijten een stuk sneller en het werkt ook onprettig.

De Philips bits herken je aan de code PH, gevolgd door een cijfer. Van klein naar groot: PH1, PH2, PH3 en PH4. 

Pozidriv (PZ)

Pozidriv is een verbeterde versie van de Philips kruiskop. Ten opzichte van Philips heeft Pozidriv vier extra (kleinere) ribben die voor een betere grip zorgen. Hierdoor is de kans dat de bit uit de schroefkop schiet kleiner. Een nadeel is wel dat de dunne ribben bij intensief gebruik gevoeliger voor beschadiging of slijtage zijn. 

De Pozidriv bits herken je aan de code PZ, gevolgd door een cijfer. Van klein naar groot:  PZ0, PZ1, PZ2, PZ3 en PZ4. 

Torx (T)

Afbeelding met Huishoudelijke ijzerwaren, gereedschap, ontwerp

Automatisch gegenereerde beschrijving

De Torx schroef dateert uit 1967. Eind 20ste en begin 21ste eeuw wordt dit type steeds meer een alternatief voor de Philips en Pozidriv kruiskopschroef. De insparing in de kop lijkt op een zespuntige ster. Dit heeft als voordeel dat de krachtoverbrenging tussen gereedschap en schroef beter is en de kans kleiner is dat het gereedschap uit de kop schiet. Ga je schroeven kopen? Dan is Torx absoluut de beste keus!  

De Torx bits herken je aan de code T of TX, gevolgd door een cijfer. Torx maten zijn er vanaf T1 t/m T100. De meest voorkomende Torx maten bij houtschroeven zijn: T8, T10, T15, T20, T25, T30, T40 en T50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *