Hoe isoleer je enkel glas?

Sommige oude huizen hebben enkel glas als ramen in plaats van dubbel glas. Maar ook nieuwe huizen hebben soms enkel glas, bijvoorbeeld in stalen deuren die naar de serre leiden. In de zomer had je misschien nergens last van, maar nu het winter is merk je pas hoe koud enkel glas kan zijn. Enkel glas laat gemakkelijk kou door, maar gelukkig zijn er manieren om enkel glas te isoleren. Raamisolatie is sowieso een goed idee, omdat je hiermee veel energie kan besparen. Hier lees je hoe je raamisolatie het beste kan aanpakken.

Isolatiefolie

Er zijn verschillende soorten raam- en kozijn folie op de markt. De eerste plak je direct op het raam, de laatste span je op het kozijn. Professionele raamfolie is duur, omdat je het door een specialist moet laten aanbrengen. Er zijn ook soorten folie die je zelf kan aanbrengen. Noppenfolie isoleert ook erg goed, maar hiermee verlies je veel zicht. Als je een raam wilt isoleren waar je niet doorheen hoeft te kijken, kan je voor noppenfolie kiezen. Is het een raam waar je wel doorheen kijkt, dan kun je kiezen voor raam- of kozijnfolie.

Gordijnen

Gordijnen kunnen goed isolerend werken waardoor je warmte beter in de ruimte houdt. Gordijnen die goed aansluiten rondom het raam werken het beste. Ze moeten wel van een vrij dikke stof zijn. Wanneer de gordijnen te klein zijn, kan er kou onder het gordijn de ruimte in komen. Als de gordijnen te lang zijn, kan er juist warme achter verdwijnen. Rolgordijnen werken ook goed als isolerend middel.

Tochtstrips en -banden

Oude huizen hebben soms allerlei kieren bij het raam waar het door tocht. Het is dan niet voldoende om alleen enkel glas te isoleren, want de kieren moeten ook gedicht worden. Als dit kleine scheuren zijn, kan je het misschien beter dichten met een vulmiddel. Een goede manier om grote kieren bij ramen en deuren te dichten is met tochtstrips of -banden. Deze plak je op of klem je in de kier. Er zijn verschillende materialen beschikbaar en je kan ze zelf op maat snijden. Ze zijn simpel in bevestiging, dus je kan dit helemaal zelf installeren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *