Hapjespan

Hapjespan: 3 veelgestelde vragen rondom deze handige pan

Wij Nederlanders zijn gek op lekker eten en sinds corona zijn we ook steeds meer gerechten uit gaan proberen in onze eigen keuken. Dat moest ook wel, want alle restaurants waren door de lockdown gesloten. Doordat steeds meer mensen thuis verschillende gerechten gingen koken is er ook steeds meer interesse gekomen in kookgerei en pannen. Zo is ook de hapjespan razend populair geworden. Ben jij nog niet helemaal bekend met de hapjespan, dan is dit artikel interessant voor jou. In dit artikel gaan we namelijk dieper in op 3 veelgestelde vragen rondom de hapjespan. Lees snel verder en laat je inspireren. 

Wat is een hapjespan?

We beginnen met de vraag: wat is een hapjespan? Deze pan is familie van de koekenpan, in veel opzichten zijn ze namelijk hetzelfde. Echter, er is een belangrijk verschil tussen de twee pannen. De hapjespan heeft namelijk een hogere rand. Hierdoor is de pan erg geschikt voor het maken van gerechten waarmee sauzen zijn gemoeid, bijvoorbeeld: curry’s, pasta’s of eenpansgerechten. De hapjespan is zeer multifunctioneel. Want ook kun je er vis, vlees, groenten, aardappelen, pannenkoeken of een eitje in bakken. Dus, als je een hapjespan in huis haalt kun je met slechts één pan een heleboel gerechten maken. 

Wat is een goede hapjespan?

Wil je graag een hapjespan aanschaffen, maar heb je geen idee waarop je moet letten bij het aanschaffen van de pan? Geen zorgen, wij hebben een handig lijstje voor je gemaakt met tips waarop je kunt letten. 

  • Formaat: als eerste is het belangrijk om te kijken naar het formaat van de pan. Want, voor hoeveel mensen kook je eigenlijk? Stem het formaat af op de groep mensen waarvoor je doorgaans kookt. 24 en 28 centimeter zijn gangbare formaten voor een hapjespan. Hiermee kun je wel tot 4 personen koken. 
  • Warmtebron: niet elke pan past op elke kookplaat. Bekijk dus welke kookplaat je hebt en stem de pan hierop af. 
  • Design: het oog wil natuurlijk ook wat en daarom kun je ook op het design van de pan letten. Past de pan wel bij de rest van je pannencollectie? 
  • Materiaal: elke materiaalsoort heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Niet zo heel gek, want elke materiaalsoort heeft ook zijn eigen specificaties. Bedenk goed wat je belangrijk vindt bij een pan. Wil je bijvoorbeeld een pan die licht in gewicht is? Dan kun je kiezen voor een RVS hapjespan. Vind je levensduur zeer belangrijk, dan is een gietijzeren pan geschikt. 

Welk formaat hapjespan heb je nodig? 

We zoomen wat dieper in op het formaat van de hapjespan. In het handige overzicht hieronder zie je precies welk formaat hapjespan past bij welke groepsgrootte. Lekker gemakkelijk, dan hoef je niet meer zelf op zoek. 

  • Hapjespannen tot Ø 20 cm – ideaal voor 1 persoon.
  • Hapjespannen van Ø 24 cm – ideaal voor 2 personen.
  • Hapjespannen van Ø 28 cm – ideaal voor 3-4 personen.
  • Hapjespannen van Ø 30 cm – ideaal voor 4 personen.

Ga je voor een nog grotere hapjespan, bekijk dan wel of je kookplaat geschikt is voor zo’n grote diameter. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *