comfortwoning.nl

Drijvende olieboom voor lekkage van koolwaterstoffen: Hoe ze werken en waarom je ze nodig hebt

In het geval van een lekkage van koolwaterstof is het van cruciaal belang om snel actie te ondernemen om de schade te beperken. Om de schade te beperken worden vaak absorptiematerialen gebruikt. Een van de meest gebruikte absorptiematerialen is het gebruik van drijvende olieboom. Deze dammen fungeren als een barrière tussen de gelekte olie en het open water, waardoor wordt voorkomen dat de olie zich verspreidt en verdere schade veroorzaakt. In dit artikel gaan we dieper in op de werking van olieboom en waarom ze zo’n belangrijk instrument zijn om olielekkages aan te pakken.

Wat is een olieboom?

Een oliedam is dus een drijvende barrière die ingezet wordt om gemorste olie in te dammen en vervolgens te absorberen. Doordat het alleen olie en brandstoffen absorbeert en geen water opneemt reinig je hiermee gemakkelijk je olievlekken. Het werkt als een soort spons met absorptiemiddel wat ervoor zorgt dat alle olie in de buurt van de oliedam in de oliedam wordt getrokken. Zodra de olie is geabsorbeerd blijft deze zitten in de dam en kan de olie zich niet verder verspreiden.

Waarvoor gebruik je olie booms?

Olielekkages kunnen veel schade aanrichten aan zowel het milieu als de fauna. Om een voorbeeld te geven; je bent je boot aan het tanken in de haven en zonder dat je het door hebt lopen er liters brandstof in het water. Om dit uit het water te halen zijn de olie booms dus erg geschikt. Het gebruik van olieboom of andere absorptiematerialen is essentieel voor iedereen die werkt met schadelijke vloeistoffen die moeilijk op te ruimen zijn. En je draagt je steentje bij aan het milieu als je er voor zorgt dat je je schadelijke vloeistoffen uit de waterwegen houdt.

Hoe olieboom doeltreffend te gebruiken

Als het om olielekkages gaat, is tijd van essentieel belang. Hoe eerder je de olieboom kunt inzetten, hoe beter. Om effectief te zijn, moet de oliedam op strategische plaatsen worden aangebracht. Dit is afhankelijk van de grootte en de omvang van de lekkage. Als het oliedam eenmaal is aangebracht, is het belangrijk het regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat het zijn werk goed doet en het de olievlekken goed omringt.

Kortom; werk jij regelmatig met schadelijke vloeistoffen in de buurt van open water, dan is het aan te bevelen om een olie boom bij je te hebben. Zo kan je eventueel gemorste vloeistoffen snel en effectief uit het water halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *